Edfin: hét opleidingsplatform voor de financiële professional

Edfin: hét opleidingsplatform voor de financiële professional

Opleidingen en training zijn al lang niet enkel meer "nice to have", in een snel veranderende wereld als de financiële sector zijn ze gewoonweg noodzakelijk en zelfs verplicht. Reden genoeg voor BZB-Fedafin om een eigen opleidingsplatform op te zetten: Edfin. Opleidings- en communicatiecoördinator Inge Van Thuyne neemt ons mee achter de schermen.

"Edfin werd in 2018 opgericht om de financiële tussenpersoon te ondersteunen bij de jaarlijkse bijscholingsverplichting", steekt Inge van wal. "Tussenpersonen in de bank-, verzekerings- en kredietwereld kunnen via Edfin snel een overzicht krijgen van de mogelijke opleidingen en daar hun keuze uit maken. We bieden op Edfin onze eigen opleidingen aan, maar je kan er ook opleidingen terugvinden van externe opleidingsverstrekkers. Aanvankelijk werden alle opleidingen puur klassikaal gedoceerd, maar sinds de coronapandemie worden ook webinars, webinars on demand, e-learnings en dergelijke meer georganiseerd."

Ook wie geen lid is van BZB-Fedafin kan van de site gebruikmaken. Ze staat open voor alle professionals uit de sector. Maar het BZB-Fedafin-lidmaatschap komt toch wel met enkele interessante voordelen.

  • - Inge Van Thuyne, opleidings- en communicatiecoördinator Edfin

Korting

"Ook wie geen lid is van BZB-Fedafin kan van de site gebruikmaken", zegt Inge. "Ze staat open voor alle professionals uit de sector. Maar het BZB-Fedafin-lidmaatschap komt toch wel met enkele interessante voordelen. Zo zijn een aantal opleidingen gratis voor de leden en op de meeste andere krijgen zij ook een korting. Sommige opleidingen zijn zelfs exclusief voor hen voorbehouden. Een heel interessante is bijvoorbeeld Insurance Insights, een e-learning waarbij we elke maand eenzelfde verzekeringsproduct (pakweg levensverzekeringen) van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar gaan vergelijken. Belangrijk om te vermelden is ook dat, dankzij de samenwerking met Sofuba, het fonds voor bestaanszekerheid binnen het paritair comité 341, medewerkers van dit PC 341 zich gratis kunnen inschrijven voor heel wat opleidingen. Eenzelfde initiatief wordt momenteel opgezet met CEPOM, het fonds voor bestaanszekerheid binnen het paritair comité 307, waardoor ook medewerkers van dit PC 307 zich binnenkort gratis kunnen inschrijven.

Zoals al aangehaald: de opleidingen zijn niet enkel bedoeld om de persoonlijke dorst naar kennis van financiële professionals te lessen, de FSMA verplicht mensen in het beroep ook om jaarlijks te voldoen aan de bijscholingsverplichting. "Dat is ook logisch", zegt Inge. "Er zijn weinig sectoren die zo snel evolueren als de financiële sector. Als tussenpersoon moet je je blijven bijscholen om je kennis up-to-date te houden. Opleidingen zijn in dit vak dus absoluut noodzakelijk. Via Edfin kan je bovendien ook op een eenvoudige manier bijhouden welke opleidingen je reeds gevolgd hebt, hoeveel opleidingspunten je reeds hebt behaald en al je attesten bijhouden. Als kantoorhouder kan je ook duidelijk het opleidingstraject van je medewerkers opvolgen."

Edfin is erkend examenvertrekker en biedt je de kans om de vereiste beroepskennis op te slaan. Vroeger gingen de examens door in Oudenaarde, maar tegenwoordig kan je ook online examens afleggen, thuis of op kantoor.

  • - Inge Van Thuyne, opleidings- en communicatiecoördinator Edfin

Examen

Het succes van de opleidingen blijkt ook uit de cijfers. In 2023 volgden bijna 5250 mensen een opleiding via Edfin. "Het is ook goed om te weten dat we via Edfin niet enkel cursussen aanbieden, maar ook examens organiseren", stipt Inge nog aan. "Wie aan de slag wil als tussenpersoon dient te slagen voor enkele examens. Edfin is erkend examenverstrekker en biedt je de kans om de vereiste beroepskennis op te slaan. Vroeger gingen de examens door in Oudenaarde, maar tegenwoordig kan je ook online examens afleggen, thuis of op kantoor. Je kan je bovendien via Edfin perfect voorbereiden op deze examens met onze voorbereidende e-learnings."

Inge Van Thuyne Communicatiemedewerker