Waarom elke zelfstandige tussenpersoon lid van BZB-Fedafin moet zijn

Waarom elke zelfstandige tussenpersoon lid van BZB-Fedafin moet zijn

Momenteel is ruim 80% van de Belgische bankagenten lid van BZB-Fedafin. Bij de verzekeringsmakelaars ligt dat percentage een stuk lager. Dat is bijzonder jammer, want het lidmaatschap brengt een boel voordelen mee tegen een zeer democratische prijs. BZB-Fedafin-voorzitter Albert Verlinden somt ze op. 

Er zijn welgeteld 5.333 verzekeringsmakelaars die in ons land actief zijn, daarvan zijn er 1.200 (of ongeveer 22%) aangesloten bij BZB-Fedafin. “Daar zit dus nog een zeer groot, onontgonnen potentieel”, steekt Albert van wal. “Wat bijvoorbeeld de bankagenten betreft, is ongeveer 80 procent van hen lid van ons. Bij de verzekeringsmakelaars is dat zowat 30 procent, met dien verstande dat praktisch elke bankier ook een verzekeringsmakelaar is. Iets wat omgekeerd veel minder het geval is.” 

Het lidmaatschap van BZB-Fedafin komt nochtans met heel wat interessante voordelen. Het feit dat deze beroepsvereniging de enige is die zowel bankiers, verzekeraars als kredietbemiddelaars aanvaardt, is er bijvoorbeeld een van. “Dat geeft ons een zeer brede kijk op de markt en biedt ons een sterke uitgangspositie in lobbywerk naar politici en beleidsmakers”, zegt Albert. “Wij zijn ook de enige nationale federatie, die zowel Vlaanderen als Wallonië en Brussel bestrijkt. Bovendien werken wij in absolute onafhankelijkheid. Wij hebben geen enkele band met de verzekeringsmaatschappijen en kunnen onze leden dus in volledige neutraliteit verdedigen. Dat is meer dan een loze kreet: het is in het verleden al verschillende keren gebeurd dat het standpunt van de verzekeringsmaatschappijen niet volgen in het belang van onze leden en de verzekeringsmakelaars in het algemeen.

"Wij zijn ook de enige nationale federatie, die zowel Vlaanderen als Wallonië en Brussel bestrijkt. Bovendien werken wij in absolute onafhankelijkheid. Wij hebben geen enkele band met de verzekeringsmaatschappijen en kunnen onze leden dus in volledige neutraliteit verdedigen."

  • - Albert Verlinden, voorzitter van BZB-Fedafin

Know-how

Daarnaast biedt het lidmaatschap ook toegang tot een zeer grote pool van know-how, geeft Albert nog mee. “Wij beschikken over een zeer goed gestoffeerde sectorbibliotheek waarin alle mogelijke modeldocumenten te vinden zijn om de verzekeraar in volledige compliance zijn werk te laten doen. Denk daarbij aan formulieren voor de antiwitwaswet, de zorgplicht, modellen voor arbeidsovereenkomsten, voor aandelenoverdrachten, noem maar op. Daarenboven hebben wij drie full time-juristen in dienst en werken we samen met verschillende advocatenkantoren om onze leden snel en correct eerstelijnsadvies te kunnen geven in juridische kwesties, maar ook om hen daadwerkelijk bij te staan, bijvoorbeeld bij inspecties van de FSMA.”

Een ander niet te versmaden voordeel is het opleidingsplatform Edfin dat BZB-Fedafin heeft opgezet. Daarop verschijnen regelmatig opleidingen en cursussen die tegen hoge korting of zelfs gratis gevolgd kunnen worden door leden. In principe kun je met een lidmaatschap van BZB-Fedafin de jaarlijkse bijscholingsverplichting zonder bijkomende kosten tot een goed einde brengen. “Een andere troef van Edfin is Insurance Insights, een e-learning waarbij we elke maand een nieuwe module publiceren. Daarin geven we een volledig overzicht van alle voordelen én aandachtspunten van een bepaald verzekeringsproduct. We gaan bijvoorbeeld de brandpolissen van alle grote maatschappijen uitpluizen en hun sterke en minder sterke punten vergelijken. Op die manier kunnen onze leden hun rol van onafhankelijke makelaar optimaal spelen en hun klanten exact dat product aanraden dat precies voor hen geschikt is. Dat is een zeer mooie commerciële troef die nogmaals onderstreept dat het belang van de klant voor ons primordiaal is.”  

Last but not least, krijgen de BZB-Fedafin-leden ook nog eens stevige kortingen tot wel 20 procent bij verschillende autofabrikanten, waaronder Peugeot en Mercedes-Benz. “Dat is meestal niet dé reden om lid te worden, maar als je aan een nieuwe wagen toe bent, scheelt dat wel een stevige slok op de borrel. Op die manier is de kostprijs van het lidmaatschap meteen ook vele malen terugverdiend.” 

No brainer

Daarover gesproken: wat kost dat lidmaatschap eigenlijk? “325 euro plus 30 euro per personeelslid in je kantoor”, zegt Albert. “Dat is een bijzonder democratische prijs waar je zeer veel voor terugkrijgt. Zeker voor kleine tot middelgrote kantoren, met maar enkele medewerkers, zou het eigenlijk een no brainer moeten zij om aan te sluiten. Er komt zo veel regel- en wetgeving op ons af dat dat voor hen niet meer te behappen valt. Wij kunnen daarbij helpen. Grote kantoren maken wij het dan weer gemakkelijker door liaison te spelen wanneer ze problemen of kwesties willen aankaarten bij de maatschappijen, recent was dat nog zo bijvoorbeeld voor een dossier rond datacaptatie. Of we kunnen helpen druk te zetten wanneer administratieve achterstanden of IT-problemen aangepakt moeten worden.” 

Lid worden van BZB-Fedafin is trouwens bijzonder eenvoudig. “Surf naar onze website, klik op het tabblad “Lid Worden” en je kunt je lidmaatschap volledig digitaal aanvragen. Na inschrijving krijg je een vervaldagbericht, zodra die betaald is, ben je volwaardig lid. Simple comme bonjour (lacht).”

Albert Verlinden Voorzitter & gedelegeerd bestuurder